Przywróć naturę do swojego wnętrza: Odkryj unikalne drewniane dekoracje w Decorify.pl
Przywróć naturę do swojego wnętrza – Odkryj unikalne drewniane dekoracje w Decorify.pl
24 kwietnia, 2024
Wykorzystanie synergii paneli słonecznych z pompą ciepła do oszczędności energii
Wykorzystanie fotowoltaiki do zasilania pompy ciepła
24 kwietnia, 2024

Jakie są zalety i wady patelni nieprzywierających w porównaniu do tradycyjnych?

Każdy, kto kiedykolwiek smażył na patelni mięso, ziemniaki czy ciasto naleśnikowe, doskonale zdaje sobie sprawę, że wystarczy chwila nieuwagi, aby potrawa przywarła do powierzchni grzewczej. Dlatego producenci wprowadzili na rynek patelnie wyposażone w specjalne warstwy zapobiegające takim zdarzeniom. Z pewnością jest to duża zaleta, ale czy mają one jakieś wady?

Zalety patelni z powłokami nieprzywierającymi

Polski producent AGD Tefal ma w swojej ofercie różnego rodzaju patelnie z powłokami zapobiegającymi przywieraniu. Są to między innymi patelnie tradycyjne Tefal oraz naleśnikowe i grillowe. Co zyskasz, wybierając je? Oto główne zalety:

  • szybsze nagrzewanie – powłoka sprawia, że patelnia nagrzewa się szybciej od zwykłej;
  • ochrona przed substancjami zewnętrznymi – powłoka zapobiega przenikaniu substancji chemicznych z materiału wykonania, które mogłyby wpływać negatywnie na smak potrawy;
  • mniejsze zużycie tłuszczu – dzięki powłoce można znacznie zredukować ilość tłuszczu lub oleju do smażenia, a w efekcie potrawy są zdrowsze;
  • ochrona przed zarysowaniem – powłoka tworzy dodatkową warstwę ochronną materiału wykonania, dzięki czemu trudniej ją zarysować;
  • łatwe czyszczenie – patelnie wyposażone w powłoki są znacznie wygodniejsze w czyszczeniu po użyciu.

Wszystkie te cechy sprawiają, że patelnia do naleśników na indukcję czy klasyczna z powłoką przeciwko przywieraniu znacznie ułatwia proces smażenia czy duszenia potraw.

Wady patelni z powłokami nieprzywierającymi

Ale czy takie patelnie mają jakieś wady? Analizując ich możliwości, można wymienić dwie cechy, jakie można uznać za negatywne. Będą to:

  • ryzyko uszkodzenia powłoki – aby zaszedł taki wypadek, potrzebne są bardzo wysokie temperatury lub używanie ostrych narzędzi;
  • mniejsza trwałość – w niektórych przypadkach patelnie nieprzywierające mogą być mniej trwałe od modeli pozbawionych powłoki.

W obu przypadkach wszystko zależy od jakości wykonania zarówno samej patelni, jak i powłoki. Jeśli chcesz mieć pewność, że dysponujesz patelnią o solidnej powłoce i o trwałości nieustępującej innym modelom, postaw na produkty Tefal. Każda patelnia klasyczna, grillowa, naleśnikowa czy też wok na indukcje w ofercie Tefal to naczynia wykonane z najwyższej jakości materiałów. Kupując je masz pewność długotrwałego użycia i pełnej satysfakcji. Najlepsza patelnia grillowa? Patelnia do smażenia mięs? Doskonała patelnia do perfekcyjnych naleśników? Zajrzyj na stronę Tefal i wybierz model do swojej kuchni już dzisiaj!