Zamów kwiaty dla bliskiej osoby
10 lipca, 2024

Syrop z owoców czarnego bzu – jak go przygotować?

Syrop z owoców czarnego bzu - jak go przygotować?

Warto wzmacniać swoją odporność, np. przygotowując obłędne w smaku syropy. Polecamy Wam ten z czarnego bzu. Warto go przygotować według przepisu siostry Anastazji.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis

Syrop z owoców czarnego bzu naprawdę smakuje dobrze, a do tego jest niezwykle zdrowy. Przede wszystkim wpływa na pracę całego organizmu. Jednocześnie wykazuje działanie oczyszczające. Reguluje pracę układu trawiennego oraz nerek. Czarny bez jest bogaty w witaminy. Do tego obniża poziom cukru we krwi. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Potrzebować będziemy ok. kilograma owoców czarnego bzu. Pamiętajcie, by bardzo dokładnie je przemyć, a następnie obrać z szypułek. Owoce zalewamy dwoma litrami wody i dodajemy jeszcze dwie szklanki cukru. Gotujemy przez ok. 10 minut i odstawiamy na ok. 12 godzin. Następnie po upływie tego czasu ponownie gotujemy czarny bez, tym razem przez godzinę, a gdy wystygnie odcedzamy sok i przelewamy do szklanej butelki. Zapoznajcie się z przepisem na stronie: https://zioloweherbaty.pl/syrop-z-owocow-czarnego-bzu-przepis-siostry-anastazji/.

Jesienna wersja syropu z czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu mają dosyć cierpki smak, dlatego warto dodać do nich cukier bądź miód. Jeżeli chcecie naprawdę szybko przygotować taki syrop, to możecie zrobić to zgodnie z przepisem, który zaraz Wam podamy. Kilogram owoców czarnego bzu zasypujemy szklanką cukru. Następnie czekamy ok. godziny aż wytrąci się sok. Po tym czasie całość blendujemy i zalewamy litrem wody. Całość gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy syrop. Dopiero wtedy dodajemy do niego łyżkę miodu, koniecznie naturalnego i ponownie mieszamy. Jeżeli chcecie, by smak był bardziej intensywny możecie dodać np. szczyptę cynamonu. Gwarantujemy, że smak jest obłędny. Poznajcie recepturę na syrop z owoców czarnego bzu- przepis siostry Anastazji: https://zioloweherbaty.pl/syrop-z-owocow-czarnego-bzu-przepis-siostry-anastazji/.

Jak często pić syrop z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu warto spożywać regularnie. Można to robić codziennie przez ok. miesiąc. Możecie spożywać go w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić swoją odporność. Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy, a mianowicie ten syrop ma naprawdę prozdrowotne właściwości, jednak nie mogą go spożywać osoby, które np.  chorują na chorobę Leśniewskiego-Crohna, a także choroby immunologiczne. Mamy dla Was jeszcze jedną propozycję kulinarną, a mianowicie ziemniaki z piekarnika bez gotowania. Poznajcie przepis na stronie: https://zioloweherbaty.pl/chrupiace-ziemniaki-z-piekarnika-bez-gotowania/.